Det er viktig å beskjære epletreet ditt på riktig måte så det blir robust, vakkert og gir mye frukt. Fortsett å lese denne guiden for å vite hvordan du beskjærer epletrærne dine, og se frem til et enda mer praktfullt tre med mer frukt neste sesong!

Beskjæring er veldig viktig i de første årene til epletreet, ettersom det er da du har muligheten til å forme et sterkt og friskt tre. I det første året begynner treet å slå røtter, og du trenger ikke beskjære det like mye, men i treets andre år er det på tide å sette i gang med å klippe og forme kronen.

Beskjæring av trær kan høres litt vanskelig ut, og mange kvier seg for dette. Men ved hjelp av noen enkle tommelfingerregler blir jobben enkel å utføre!

Hvorfor skal epletrærne beskjæres?

Grunnen til at du bør beskjære frukttrærne dine er at de får sterkere og kraftigere grener og en større og jevnere utvikling av frukt. Beskjæringen skaper nemlig et luftigere tre hvor all frukten får bedre tilgang til solen, samtidig som du sørger for at all kraften går til de friske grenene når du klipper bort de som er skadet og ødelagte. Dessuten blir trekronen mer estetisk og vakker, noe som gir deg noe fint å se på når du skuer utover hagen.

Men til tross for at beskjæring av frukttrær medfører en rekke ulike fordeler, er ikke dette en naturlig prosess for treet, noe som fører til at det blir stresset. Det går med mye energi til å kompensere for tapt grønnmasse og til å lege snittoverflatene. Derfor er det viktig at du beskjærer på riktig måte så du skaper så gode forutsetninger som mulig for treet til å hente seg inn igjen.

En god sekatør er et must når du skal beskjære epletrær. Bildet viser Gardena Premium BP50.

Hvordan beskjærer man et epletre?

Så hvordan beskjærer man et epletre på best mulig måte? Du trenger en skarp sekatør for å kunne gjøre rene og rette snitt og for å redusere risikoen for å skade treet. Snittet legger du rett ovenfor den utoverrettede grenen, ettersom den kommer til å fortsette å vokse i den retningen den peker, og det er viktig å ikke klippe hverken for langt inn eller ut fra stammen. Det gjør at det leges bedre og raskere.

Klipp bort alle de grenene som konkurrerer med eller gnager mot andre grener, og de som vokser innover i kronen. Forsøk å tenke at du skal beholde de grenene som vokser jevnt utover og fjerne de med såkalte spisse grenvinkler som ellers risikerer å knekke når de får for mye frukt.

Hvis du skal beskjære et eldre epletre, holder det med en litt lettere klipping, en såkalt vedlikeholdsbeskjæring. Fokuser på å fjerne skadde, døde eller syke grener som ellers kan ta næring fra resten av treet. Akkurat som ved oppbygningsbeskjæring, skal du også klippe bort grener som vokser innover, oppover eller på en annen måte i feil retning, for å skape en luftig, sterk og fint formet krone.

Når på året skal man beskjære epletrær?

For yngre trær som skal beskjæres i oppbygningsfasen er mars–mai en god periode, mens eldre epletrær som skal vedlikeholdsbeskjæres kan gjerne gjennomgå dette i løpet av den såkalte JAS-perioden, altså i løpet av juli, august eller september. Man bør hverken beskjære trærne for sent på våren når de begynner å gå inn i blomstringsfasen og er fulle av sevje, eller for sent på høsten når det er fuktig og kaldt ute, ettersom det kan gjøre det vanskelig for treet å lege «sårene».

Vedlikeholdsbeskjæring av epletrær bør gjennomføres hvert år for å opprettholde en god og jevn fruktutvikling og for at treet skal beholde sin vakre form. Noen beskjærer sjeldnere enn en gang per år, men da blir arbeidet betydelig større og mer krevende når det først må utføres. Kontinuerlig fjerning av skadde og døde grener reduserer også risikoen for at treet blir angrepet av sopp og sykdommer.

Verktøy til beskjæring av epletrær

For å få et vakkert epletre med mye frukt er det ikke bare viktig å beskjære treet på riktig måte, men også å bruke riktig verktøy når du gjør det. Bruk kun beskjæringssaks og sager som er veldig skarpe, ettersom sløve verktøy kan ødelegge barken under snittoverflaten og få treet til å lege langsommere. Slip verktøyene dine med jevne mellomrom for å gjøre jobben enklere og for å sørge for at du får et godt resultat år etter år.