Det er både gøy og tilfredsstillende å dyrke sine egne grønnsaker, urter og bær, og hvis du ikke har plass til en hel hageflekk er en mindre pallekarm et utmerket alternativ. Under får du noen tips og inspirasjon til hvordan du lager en pallekarm og hva du kan dyrke i den.

Det er ikke mye som slår å kunne gå ut i hagen før kveldens middag og grave opp en gjeng med poteter eller plukke med seg noen jordbær til bursdagskaken. Hvis du ikke har plass til et helt potetbed i hagen, eller er ute etter å skape et fint og lettstelt kjøkkenbed, er pallekarmer et utmerket alternativ.

Pallekarmer er et vanlig innslag i norske hager, i kolonihager og til og med på balkonger. Utformingen gjør at man kan dyrke alt fra blomster til urter og grønnsaker eller bær i dem på en enkel og dekorativ måte.

Hva er en pallekarm?

En pallekarm er egentlig en type transportkasse som kan stables oppå hverandre for å oppbevare og frakte større mengder med gods. Rammen er laget av varmebehandlet gran eller furu og holdes sammen ved hjelp av leddede metallplater som sitter festet i hjørnene.  

Og siden pallekarmene er så enkelt utformet, har de også blitt populære å bruke til andre formål enn bare frakt – for eksempel som plantekasse for å skape en helt egen liten hageflekk som du kan plassere akkurat hvor du vil. I stedet for å stille dem på et lasteplan, som man ofte gjør under transport, kan du bruke gress, grus eller plater med hjul som underlag til planetkassene dine. 

Hvordan lager man en pallekarm?

Selv om ferdige pallekarmer finnes i de fleste byggevarehus og hagebutikker, er de utrolig enkle å bygge selv. Perfekt om du trenger mange og vil spare penger eller bare vil ha et morsomt byggeprosjekt! Under følger en liste over alt du trenger for å lage dine egne plantekasser, og det meste kan du bestille til en god pris online.

  • Treverk i riktige mål (Standardmål for en hel kasse er 120 x 80 x 20 cm og en halv kasse 60 x 80 x 20 cm)
  • Tommestokk
  • Hammer
  • Kappsag
  • Skrutrekker
  • Stiftepistol
  • Selvborende skrue, 35 mm, rustfri
  • til bunnplatene, 50 mm
  • Jordduk
  • Eventuell maling + pensel

Steg 1 – Begynn med å montere sammen så mange planker som er nødvendig for å skape den høyden på plantekassen du ønsker. Til salat og planter med små rotsystemer holder det som regel med en høyde på én planke, mens poteter og grønnsaker med litt dypere rotsystem kan kreve to eller tre planker i høyden. Legg dem flatt med langsidene tett inntil hverandre og skru fast en stolpe på tvers på midten for å holde dem på plass. Forhåndsbor og bruk rustfrie, selvborende skruer.

Steg 2 – Monter deretter kortsidene ved å feste dem i trekantlister. Bruk to skruer per list for å få breddene til å sitte ordentlig fast.

Steg 3 – Nå er det på tide å sette sammen rammen! Det gjør du ved å plassere langsiden mot kortsiden, og deretter feste begge delene i listen. Forsett til du har fått en bunnløs ramme.

Steg 4 – Nå kan du velge å bruke kassen som den er, eller skru fast noen planker med jevne mellomrom på undersiden for å få en selvdrenerende bunn. Disse spikrer du i så fall fast med dykkerter. Mal deretter pallekarmen i valgfri farge og fest en jordduk i kassen ved hjelp av en stiftepistol. Den sørger for at jorden blir liggende igjen og hindrer at det kommer ugress oppi kassen.

Hvor mye jord skal man ha i en pallekarm?

For at plantene, grønnsakene eller bærene dine skal vokse seg frodige og gi god uttelling gjelder det å stelle dem på riktig måte og ikke glemme å vanne. Og for store avlinger er det minst like viktig med et næringsrikt grunnlag av høy kvalitet, som en blanding av både naturgjødslet plantejord og vanlig kugjødsel. En standard pallekarm rommer omtrent 200 liter jord, så hvor mye jord du trenger kommer an på hvor høy plantekasse du velger å bygge.


Hva slags jord skal man bruke i pallekarmen?

Prøv å bruke omtrent halvparten kugjødsel og halvparten naturgjødslet plantejord for å få en næringsrik blanding. Hvis du vil og har mulighet til det, kan du også legge løv og planterester i bunnen for å gjøre det ekstra trivelig for avlingen din. Tilpass jordens sammensetning etter det du planlegger å dyrke!


Når skal man så i en pallekarm?

En stor fordel med pallekarmer er at du kan begynne dyrkingen betydelig tidligere enn i vanlige hagebed. Fordi de er opphøyde, blir dreneringen bedre og jorden varmere, noe som reduserer risikoen for at avlingene fryser eller blir for våte.

Potet kan for eksempel sås allerede i april, og for andre grønnsaker og blomster kan du sjekke posen for å se når det er på tide å sette frøene ned i jorden. Hvis du ser at det er kaldt vær på gang, kan du bruke en fiberduk om natten for å holde plantene varme og beskyttet.