Ved å skifte blandebatteri kan du enkelt fornye eller piffe opp ditt kjøkken eller bad. I denne artikkelen går vi igjennom de grunnleggende stegene og du vil også få noen nyttige tips.

Blandebatteri er en samlebetegnelse som inkluderer kjøkkenkranen, dusjkranen, badekarkranen og servantkranen. Ved å bytte blandebatteri kan du enkelt fornye ditt kjøkken eller bad.

Les også: “Eksperten tipser: Så enkelt kan du piffe opp badet ditt

En annen grunn til å bytte blandebatteri kan være at din gamle kran er utdatert, det har med andre ord kommet ny teknik på banen. Det er for eksempel ikke uvanlig at moderne miksere har funksjoner for å holde vannforbruket nede, en innebygd termostat for å regulere varme eller beskyttelse som hindrer barn i å brenne seg på for varmt vann.

Får man bytte blandebatteri selv?

Det er ingen regler som sier at du ikke kan bytte blandebatteri selv, men det kan være lurt å søke hjelp fra en rørlegger hvis du føler deg litt usikker. Uten kvittering fra autorisert rørlegger (rørleggerfirma) kan det være veldig dyrt hvis noe går galt og fuktskader oppstår. I noen tilfeller kan du til og med være erstatningspliktig.

Noen bra funksjoner å kjenne til

Enten du ser på blandebatteri for kjøkken, servanter, dusj eller badekar, vil du komme over mange ord og konsepter du kanskje ikke kjenner til fra før. Her kan du lese om de ulike:

Enkeltgrep

Enkeltgrep eller enhåndsgrep betyr at du kan styre kranen, justere strålen og endre vanntemperaturen med en hånd. Dette er i dag den vanligste typen blandebatteri.

Tohåndsgrep

Tohåndsgrep betyr at kranen har separate knotter for varmt og kaldt vann. I dag velges blandere med tohåndsgrep hovedsakelig av estetiske grunner.

Justerbar maksstråle

Funksjonen kalles ofte øko-stopp eller lignende og betyr at du kan justere maksimal vannføring. Ved å begrense strålen kan du gjøre både miljøet og lommeboken en tjeneste.

Justerbar makstemperatur

Her har du mulighet til å stille inn hvor varmt vannet kan bli. Funksjonen hindrer barn i å brenne seg på vannet samtidig som det er en god funksjon fra et energisynspunkt.

Keramisk tetning

Type konstruksjon for dryppbeskyttelse og lengre levetid.

Sensorstyring

Blandebatteri med touch, som er sensorstyrte er ofte å se på offentlige plasser, men selv i ditt hjem finnes det fordeler med sensorkontroll. Færre skitne hender som berører mikseren og et redusert vannforbruk for å nevne noen.

Tvättställsblandaren Sensitiva Adora

Servantblanderen Sensitiva Adora slår på vannet når hendene nærmer seg. Varmen styrer du med den lille bryteren på siden.

Å tenke på når du velger blandebatteri

Når du velger blandebatteri, bør du selvfølgelig velge en modell som du er komfortabel med og som passer interiøret du allerede har. Men det er også viktig at du velger en med samme dimensjoner og spesifikasjoner som din gamle kran. Dette er noen av faktorene du må ta med i vurderingen din:

CC-mål

Cc-dimensjonen er avstanden mellom rørene som fører til og fra blanderen, målt i millimeter fra midtlinjen til midtlinjen (i dette tilfellet midt i hullene). Hvis du bytter ut en eksisterende kran, må du sjekke cc-størrelsen på den gamle kranen. I Norge er 150 cc och 160 cc vanlige mål.

Hvis du har kjøpt feil, kan dette løses ved å gjøre en eksentrisk kobling, men det er selvfølgelig mye bedre å kjøpe et blandebatteri med riktige dimensjoner fra start.

Innløp

Innløpet, dvs. røret som fører vann inn i blanderen, kan være plassert over, under eller bak blanderen.

Utløp

Har blanderen ett eller to utløp? Hvis du vil kombinere en dusj med et badekar eller en hånddusj med en takdusj, trenger du et blandebatteri med to utløp.

Duschblandaren Gustavsberg Estetic

Dusjkranen Gustavsberg Estetic med cc-mål 160 mm.

Projeksjon

Projeksjonen indikerer hvor langt tuten sitter fra selve kranen. En vanlig feil er å kjøpe en kran med for kort projeksjon slik at det blir vanskelig å vaske hendene eller helle vann. Noen modeller har ulike lengder på tuten for å nettopp kunne matche størrelsen på vasken, badekaret, dusjen m.m.

Hvordan bytter man blandebatteri?

Når du har kjøpt et blandebatteri som du vet passer, er det viktig at du leser installasjonsinstruksjonene nøye før du begynner. Selv om ulike modeller og typer skiller seg fra hverandre, er trinnene vanligvis omtrent de samme:

  • Slå av vannet. Stoppventilen er vanligvis plassert i nærheten av kranen, men i noen tilfeller gjøres det sentralt.
  • Skru av den gamle kranen. Når du skrur ut skruene er det viktig at du gjør det vekselvis, slik at kranen ikke skrus ut skjevt. Det kan skade både kranfestet og kranen.
  • Installer den nye kranen i henhold til instruksjonene.
  • Slå på vannet igjen (et tips er å åpne ventilen forsiktig slik at du får tid til å se om det lekker).