Slik tar du vare på gressplenen – få grønnere gress på din side

gressplen

Nå kan du slutte å bekymre deg for at gresset er grønnere på den andre siden. Guiden under hjelper deg nemlig med å få den frodigste gressplenen i nabolaget ved hjelp av noen enkle tips og råd. Alt fra når på året det er best å begynne å så, til hvordan du vedlikeholder den for å holde mose og brune strå borte!

Når du skal så en ny gressplen og vil at den skal vokse seg herlig frodig og tett, er et godt grunnlag alfa og omega. Sørg derfor for at du bruker jord av høy kvalitet, og spre den ut i et jevnt lag på ca. 20–30 cm over hele det området du skal så gress på.

Det gjelder også å velge riktig type frømiks for å få den drømmeplenen du lengter etter, og det finnes mengder av tilgjengelige varianter på markedet. Tenk over om du ønsker en slitesterk gressplen til barnas fotballkamper eller om du vil ha en gressplen som vokser langsomt og som ikke må klippes like ofte. Det finnes også frøsorter som passer bedre og dårligere i forskjellige omgivelser, så uansett om du skal så gress på en solrik plass eller i en fuktig og skyggefull skråning, finnes det en gressort som passer for deg. 


Når skal man så gressplenen?

Når på året skal man egentlig begynne å så nytt gress? Den beste tiden er om våren eller høsten når man ikke risikerer at det blir hverken for varmt eller for kaldt. Det er også veldig fint om det er litt varmt i jorden og nettene er fuktige, så du slipper å vanne så mye for at gresset skal etablere seg. Sørg for at det ikke ligger løv eller gamle planterester i veien for at solen skal nå frem og for at de nye små gresstråene skal klare å trenge seg opp og vokse seg lange.


Hvordan pleier man gressplenen om våren?

For å gi gressplenen gode forutsetninger for sommersesongen er det viktig å gi den nok næring tidlig om våren og sørge for å fjerne ting som kvister, dødt gress, mose, stener og kongler som har samlet seg i løpet av høsten og vinteren. På den måten sørger du for at gresset har muligheten til å vokse seg sterkt og tett, og det blir mindre plass til nytt ugress eller mose som tar over.

Ettersom gammelt løv og planter som du fjerner egentlig fungerer som et naturlig gjødslingsmiddel til gressplenen, er det viktig at du tilfører ekstra næring på annen måte.  Gressgjødsel eller hønsegjødsel av god kvalitet er utmerkede alternativer, ettersom de inneholder mye næring samtidig som de er naturlige, noe som gjør at du ikke trenger å bekymre deg for at dyr skal få i seg noe farlig.

Gjødsle omtrent hver tredje uke frem til sankthans, etter det kan du redusere til hver femte eller syvende uke, og sørg for å vanne gressplenen hver gang du har gjødslet hvis det ikke kommer noe regn. Hvis gressplenen har noen år på baken, kan det også være lurt å bruke en vertikalskjærer for å kutte litt i gressrøttene og lufte jorden så næringen trenger ordentlig ned.

Etterpå kan du også toppdresse gressplenen med dressjord for å fylle ut glisne partier, gjøre det lettere for gresset å beholde vann og næring og å skape et godt grunnlag for eventuell ettersåing.


Hvordan pleier man gressplenen om høsten?

Etter en lang og deilig sommer med mye løping og lange opphold på gressplenen, er det viktig å gjøre gresset motstandskraftig og klart for vinteren. Ikke slutt å klippe gresset bare fordi du ikke tilbringer like mye tid utendørs – det er minst like viktig å ta seg av gressplenen gjennom høstens kjølige dager.

Gi den en ekstra dose med næring og kraft ved å spre utover et lag med gjødsel, gjerne med et høyt innhold av kalium og fosfor og et lavt innhold av nitrogen. Det kommer til å styrke gresset før vinteren og øker sjansene for en grønn og fin gressplen tidlig neste vår. I løpet av høsten bør du også sørge for å rake plenen ordentlig for løv og kvister, og klipp plenen en siste gang sent på høsten, så gresset beholder en høyde på ca. fem centimeter.


Når skal man vanne gressplenen?

For at gresset skal holde seg grønt, er det viktig at du ikke glemmer å vanne det hvis det blir tørt. Det norske bløte vannet pleier å gjøre god nytte for seg, og en etablert gressplen trenger ikke like hyppig vanning som en nysådd en. Et tips er å unngå å vanne midt på dagen på varme sommerdager og i stedet vente til kvelden eller tidlig om morgenen. Da fordamper nemlig ikke vannet like fort, men får sjansen til å trenge dypere ned i jorden og bli værende der.

Du finner et stort utvalg av hageredskaper som raker og river av god kvalitet både online og i fysiske butikker samt ugress- og planteredskaper som gjør det enkelt å både så eller gjøre gressplenen klar for våren eller vinteren. Lykke til!

Bli bedre kjent med oss og vårt sortiment på Staypro.no

Meget god service og komfortabel handel. – Trustpilot

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *