Ta vare på hørselen din – velg riktig hørselvern!

Velg riktig hørselvern

Hørselen vil man beskytte av mange årsaker – men helst uten å gi avkall på komfort eller funksjon. Tinnitus og permanente hørselskader kan man dessverre ikke slå av, operere eller ta medisiner for.

En hørselskade som skyldes støy, er permanent, men det er mye du kan gjøre for å forebygge. Det er flere faktorer å ta hensyn til når du skal velge hørselvern. Vi ser på noen av dem og gir deg råd og tips om hva du bør tenke på.

Et hørselvern er til for å beskytte hørselen mot skadelig høye lydnivåer. Det skal slippe gjennom en viss grad av lyd for at du skal kunne høre om noe skulle skje i omgivelsene.

Ingen hørselvern på markedet stenger ute 100 % av lyden. Et hørselvern er derfor til for å beskytte hørselen mot skadelig høye lydnivåer.

Hørselvernene har ulik evne til å dempe omgivelseslyder, noe som angis med SNR (Single Number Rating). SNR-verdien til ulike hørselvern beskriver hvor mye lydnivået reduseres i gjennomsnittlig (i dB) ved bruk. Hvis du befinner deg i omgivelser med et lydnivå på 90 dB og har et hørselvern med en SNR-verdi på 30 dB, vil du oppleve lydnivået fra omgivelsene som 60 dB.

Hvordan måler man lydnivå?

Lydnivå er betegnelsen for hvor høy en lyd oppleves, og måles i enheten dB (decibel). Lydnivå er helt avgjørende for hvor ubehagelig du opplever lyden. Ved ca. 90 dB begynner lydnivået å bli så høyt at hørselen kan ta skade. 90 dB er imidlertid ikke et kjempehøyt lydnivå, og gir ikke alltid ubehag.

Det betyr altså at hvis man oppholder seg i lengre tid i omgivelser med et lydnivå på 90 dB, så kan hørselen ta skade, uten at man tenker over det mens det pågår.

I bildet nedenfor kan du se eksempel på ulike lyd vi utsettes for i hverdagen.

Decibel-skalaen er en logaritmisk skala. Det betyr at en økning fra f.eks. 50 dB til 100 dB, ikke øker lydnivået med det doble. Man kan si at en økning på ca. 10 dB dobler lydnivået, noe som igjen betyr at en økning fra 50 dB til 100 dB gjør at lydnivået oppleves som minst 5 ganger sterkere.

Hvilke funksjoner har de ulike hørselvernene?

Du kan velge hørselvern med en rekke ulike funksjoner, som også kan forenkle hverdagen. Noen eksempler er innebygd radio, medhør, tilkobling til ulike enheter via Bluetooth, innebygd kommunikasjons radio osv. På noen arbeidsplasser er det imidlertid forbudt med radio, da det kan påvirke evnen til å oppfatte alvorlige hendelser i omgivelsene. Nedenfor kan du se de mest etterspurte funksjonene i hørselvern.

FM-radio

Hørselvern med FM-radio har en innebygd radio og høyttalere for at du skal kunne lytte til radio mens du bruker hørselvernet. Det gjør at du kan lytte til favorittmusikken på jobben uten at andre klager på din musikksmak!

Medhør

Et hørselvern med medhør har mikrofoner på utsiden av øreklokkene. Disse mikrofonene registrerer omgivelseslyd og forsterker disse inn i høyttalerne. Du kan enkelt justere nivået på denne forsterkningen med volumknapper. Det gjør at du får god beskyttelse for hørselen, samtidig som du kan føre en normal samtale med andre.

Medhør gjør deg også oppmerksom på viktige lyder i omgivelsen uten at lydnivået blir skadelig høyt.

Bluetooth

Bluetooth gjør at du trådløst kan koble hørselvernet til en ekstern enhet, f.eks. en mobiltelefon eller kommunikasjons radio med Bluetooth-funksjon. På denne måten kan du beskytte hørselen fra omgivelselyder, samtidig som du kan føre en samtale via telefon eller kommunikasjons radio.

Innebygd kommunikasjons radio

Hørselvern med innebygd kommunikasjons radio i øreklokken gjør at du kan koble sammen flere hørselvern og kommunisere direkte med andre. Kommunikasjonen skjer da over PMR, som er en åpen frekvens som ikke krever noen lisens.

Så, hvilken skal jeg velge?

Mange av disse finessene er kombinert i flere hørselvern. Det finnes f.eks. hørselvern som både har innebygd kommunikasjons radio og Bluetooth. Da kan du f.eks. føre samtaler med kolleger via den innebygde kommunikasjons radioen og prate i telefon uten at du må ta av deg hørselvernet. Hvis du trenger flere tips eller personlig rådgivning, kan du kontakte Staypro sin dyktige kundeservice!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *